Geschiedenis

De geschiedenis van Schouten Schoenen begint in 1876

5 generaties geleden

Sassenheimer Jan Schouten (1853-1919) vestigde zich in juli 1876 aan de Dorpsstraat in Noordwijkerhout waar hij een woning bouwde met winkel aan de voorzijde en een werkplaats voor schoenmakerij aan de achterzijde. Het was de tijd van klompen en leren paardentuigen. Zoon Jan (1887-1956) zette het bedrijf voort. De werkplaats was een ontmoetingsplek voor vele Noordwijkerhouters, daar kon je namelijk het laatste nieuws horen! Van de generaties die volgden hielden de mannen zich bezig met het herstellen van schoenen.

Ook 3e generatie en stamhouder Aris Schouten (1922-2007) werd schoenmaker. De meeste tijd bracht hij door in de werkplaats terwijl zijn vrouw Lies Ruiter (1923-2011) in de winkel stond. Aris had in die tijd een goede klant aan psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria in het Langeveld. Iedere week haalde hij daar op zijn scooter een grote zak vol kapotte schoenen op. Die werden later in de week hersteld en keurig gepoetst weer teruggebracht.

Van schoenmakerij tot schoenspecialist

Voor oudste zoon Jan was na de lagere school duidelijk dat hij zich ook het schoenmakersvak moest eigen maken. Met zijn 17 jaar was hij de jongste gediplomeerde schoentechnicus van Nederland. Samen met zijn vrouw Leny specialiseert de winkel zich in 1973 in de verkoop van kinderschoenen met maar liefs zes breedtematen. Dit leidde tot grote naamsbekendheid in de Duin- en Bollenstreek. Er werd een podoscoop aangeschaft, dat is een glasplaat met spiegels eronder waarmee de vorm, stand en druk van de voeten kon worden bekeken. Naar aanleiding daarvan werden in de eigen werkplaats kleine aanpassingen gemaakt aan de voetbedden in kinderschoenen. Deze zogenaamde ‘spiegelbank’ en de kleine voetbed-aanpassingen zijn nu – generaties kindervoeten later – nog steeds gebruikelijk bij Schouten Schoenen.

diploma schoenhersteller - geschiedenis Schouten Schoenen

Kennis over voeten

In 1980 werd het buurpand aangekocht en vond een ingrijpende verbouwing plaats waarmee de winkel en het magazijn zeker dubbel zo groot werden. Jan en Leny hadden in die tijd een jong gezin, een torenhoge hypotheek en kregen kort na de verbouwing onvoorzien te maken met de vestiging van een scherp concurrerende schoenenwinkel van een landelijke schoenketen, op steenworp afstand nota bene.

Het was een spannende tijd en Jan besloot dat hij een onderscheidende keuze moest maken om bestaansrecht te behouden. Hij ging opnieuw de schoolbanken in en ontwikkelde zich tot voetkundig schoenconsulent en orthopedisch schoentechnicus. De collectie werd uitgebreid met de beste pasvorm-merken voor comfortabel lopen en de medewerkers leerden voet- en houdingsproblemen bij klanten te herkennen en analyseren. Er werd een omslag gemaakt van mode naar pasvorm.

Duidelijke visie

De overtuiging “Schoenen moeten u lekker laten lopen” is onveranderd van kracht nu de 5e generatie leiding geeft aan het familiebedrijf.
Debby Schouten vertelt:

Aan de collectie stellen wij hoge eisen. Wij gaan alleen in modetrends mee, zolang de pasvorm van de schoen optimaal blijft. Gelukkig gaan mode en pasvorm tegenwoordig heel goed samen en zijn we er trots op om voor jong en oud ieder seizoen weer een verrassend mooie, eigentijdse collectie te presenteren.”

Zilveren legpenning

Bij het 125-jarig bestaan werd de familie Schouten verrast met een zilveren legpenning van de Kamer van Koophandel Rijnland. Een bijzondere gebeurtenis volgens adjunct secretaris drs. B.J.G. Schuttebeld van de Kamer van Koophandel die de legpenning uitreikte: “Om in aanmerking te komen voor een zilveren legpenning moet het bedrijf aan strenge eisen voldoen. Men moet o.a. minstens 100 jaar bestaan en er moet sprake zijn van een kwaliteitsbedrijf dat bijdraagt aan de Rijnlandse economie. Schouten Schoenen is zo’n bedrijf. Tot ver buiten de regio kent men het bedrijf vanwege de zorgzame en deskundige medewerkers die klanten van elke leeftijd speciaal kunnen helpen aan aantrekkelijke maar vooral goed passende schoenen voor een schappelijke prijs.”

geschiedenis van Schouten Schoenen - Dorpsstraat NoordwijkerhoutDorpsstraat begin 1900, pand in het midden van familie Schouten

Kindervoeten in beeld

Bekijk onze werkwijze als specialist in kinderschoenen

Kindervoeten in beeld

Agenda

4 december 2021
10.000 Stappen Wandeling

Zaterdag 4 december is de maandelijkse 10.000 STAPPEN WANDELING door Noordwijkerhout en omgeving. Lees meer

19 december 2021
KOOPZONDAG

Private shopping voor de feestdagen! Welkom op KOOPZONDAG 19 december tussen 12.00 uur en 17.00 uur. U kunt hier een verzoek voor een afspraak indienen.

Lees meer

Naar agenda

Laatste nieuws

Welkom met mondkapje
Welkom met mondkapje

Vanaf 13 jaar is het verplicht om in winkels een mondkapje te dragen. U leest hier alle informatie over de actuele preventiemaatregelen in onze winkel en over de verschillende mogelijkheden om bij ons te winkelen.

 

Meer nieuws