Geschiedenis
De geschiedenis van Schouten Schoenen begint in 1876
5 generaties geleden
Sassenheimer Jan Schouten (1853-1919) vestigde zich in juli 1876 aan de Dorpsstraat in Noordwijkerhout waar hij een woning bouwde met winkel aan de voorzijde en een werkplaats voor schoenmakerij aan de achterzijde. Het was de tijd van klompen en leren paardentuigen. Zoon Jan (1887-1956) zette het bedrijf voort. De werkplaats was een ontmoetingsplek voor vele Noordwijkerhouters, daar kon je namelijk het laatste nieuws horen! Van de generaties die volgden hielden de mannen zich bezig met het herstellen van schoenen.
Ook 3e generatie en stamhouder Aris Schouten (1922-2007) werd schoenmaker. De meeste tijd bracht hij door in de werkplaats terwijl zijn vrouw Lies Ruiter (1923-2011) in de winkel stond. Aris had in die tijd een goede klant aan psychiatrisch ziekenhuis Sancta Maria in het Langeveld. Iedere week haalde hij daar op zijn scooter een grote zak vol kapotte schoenen op. Die werden later in de week hersteld en keurig gepoetst weer teruggebracht.
Van schoenmakerij tot schoenspecialist
Voor oudste zoon Jan was na de lagere school duidelijk dat hij zich ook het schoenmakersvak moest eigen maken. Met zijn 17 jaar was hij de jongste gediplomeerde schoentechnicus van Nederland. Samen met zijn vrouw Leny specialiseert de winkel zich in 1973 in de verkoop van kinderschoenen met maar liefs zes breedtematen. Dit leidde tot grote naamsbekendheid in de Duin- en Bollenstreek. Er werd een podoscoop aangeschaft, dat is een glasplaat met spiegels eronder waarmee de vorm, stand en druk van de voeten kon worden bekeken. Naar aanleiding daarvan werden in de eigen werkplaats kleine aanpassingen gemaakt aan de voetbedden in kinderschoenen. Deze zogenaamde ‘spiegelbank’ en de kleine voetbed-aanpassingen zijn nu – generaties kindervoeten later – nog steeds gebruikelijk bij Schouten Schoenen.
Kennis over voeten
In 1980 werd het buurpand aangekocht en vond een ingrijpende verbouwing plaats waarmee de winkel en het magazijn zeker dubbel zo groot werden. Jan en Leny hadden in die tijd een jong gezin, een torenhoge hypotheek en kregen kort na de verbouwing onvoorzien te maken met de vestiging van een scherp concurrerende schoenenwinkel van een landelijke schoenketen, op steenworp afstand nota bene.
Het was een spannende tijd en Jan besloot dat hij een onderscheidende keuze moest maken om bestaansrecht te behouden. Hij ging opnieuw de schoolbanken in en ontwikkelde zich tot voetkundig schoenconsulent en orthopedisch schoentechnicus. De collectie werd uitgebreid met de beste pasvorm-merken voor comfortabel lopen en de medewerkers leerden voet- en houdingsproblemen bij klanten te herkennen en analyseren. Er werd een omslag gemaakt van mode naar pasvorm.
Duidelijke visie
De overtuiging “Schoenen moeten u lekker laten lopen” is onveranderd van kracht nu de 5e generatie leiding geeft aan het familiebedrijf.
Debby Schouten vertelt:
Aan de collectie stellen wij hoge eisen. Wij gaan alleen in modetrends mee, zolang de pasvorm van de schoen optimaal blijft. Gelukkig gaan mode en pasvorm tegenwoordig heel goed samen en zijn we er trots op om voor jong en oud ieder seizoen weer een verrassend mooie, eigentijdse collectie te presenteren.”
Zilveren legpenning
Bij het 125-jarig bestaan werd de familie Schouten verrast met een zilveren legpenning van de Kamer van Koophandel Rijnland. Een bijzondere gebeurtenis volgens adjunct secretaris drs. B.J.G. Schuttebeld van de Kamer van Koophandel die de legpenning uitreikte: “Om in aanmerking te komen voor een zilveren legpenning moet het bedrijf aan strenge eisen voldoen. Men moet o.a. minstens 100 jaar bestaan en er moet sprake zijn van een kwaliteitsbedrijf dat bijdraagt aan de Rijnlandse economie. Schouten Schoenen is zo’n bedrijf. Tot ver buiten de regio kent men het bedrijf vanwege de zorgzame en deskundige medewerkers die klanten van elke leeftijd speciaal kunnen helpen aan aantrekkelijke maar vooral goed passende schoenen voor een schappelijke prijs.”
Dorpsstraat begin 1900, pand in het midden van familie Schouten
Memorabele datum
Op 15 december 2020 is het bedrijf van Jan en Leny officieel overgegaan naar 5e generatie Debby Schouten en haar man Pieter Roeloffs. Een memorabele datum voor de familie, want ook precies die dag trad er een lockdown in werking vanwege de corona-pandemie. De winkel is vanaf die dag ruim tien weken gesloten geweest. Niet dat er is stilgezeten in die periode, zeker niet. Achter de schermen zijn bergen werk verzet. De werkplaats werd verplaatst, apparatuur vervangen, het magazijn vergroot en opnieuw ingedeeld. Tientallen meters stellingen in elkaar gezet en honderden schoenendozen van de ene naar de andere plek verhuisd. Gelukkig bleef de zaak tijdens de lockdown wel bij klanten in beeld. De medewerkers hebben kilometers door de regio gereden om bij jong en oud, dichtbij en ver weg, schoenen te passen en leveren aan huis. Het contact met een belletje of een e-mailbericht, de hartelijke ontvangsten thuis en de vele warme reacties werkten als hart onder de riem tijdens deze lastige weken.